18 Ekim 2015 Pazar


                                                kocabaş turşusu
3 kg. kırmızı pancar 
1,5 su bardağı sirke 
1 tatlı kaşığı şeker 
3 yemek kaşığı kaya tuzu 
7-8 diş sarımsak 
3-4 adet babut biber 

Pancarlar yıkanıp, derin bir tencereye alınır. Üzerine soğuk su ilave edilerek haşlanır. Süzgeçte süzülüp, kabukları soyulduktan sonra irice doğranır. Ayrı bir kapta tuz, sirke, şeker, soyulmuş ve ikiye bölünmüş sarımsaklar ve babut biberler pancar ile harmanlanarak bir kavanoza yerleştirilir. Üzerine soğuk su ilave edilir. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır. 3-4 gün sonra turşu hazır hale gelir. 

ceviz helvası

4 kg. toz şeker 
½ meyan (çöven kökü suyu) 
1 litre su 
2 kg. ceviz içi 
10 gr. limon tuzu 

Şeker ile su hafif ateşte ağda şekline gelinceye kadar kaynatılır. Üzerine sıvılaştırılmış meyan kökü ilave edilir. Kıvamına gelince temizlenmiş ceviz içi katılarak karıştırılır. Ateşten alınarak temiz bir kaba alınır. Soğumaya bırakılır. 
Not: Perşembe İlçesine özgü olan meşhur cevizli vona helvası. 
fındıklı burma tatlısı
1 yumurta 
1 yemek kaşığı tere yağ 
1 kahve fincanı sıvı yağ 
1 kahve fincanı yoğurt 
1 tatlı kaşığı sirke 
1 kahve fincan su 
1 çay kaşığı karbonat 
2 çay kaşığı tuz 
alabildiği kadar un 
İç malzemesi: 
2,5 su bardağı kavrulmuş ve çekilmiş fındık 
Açmak için: 
1 kg. nişasta 
Üzeri için: 
250 gr. tereyağ veya margarin 
Şerbeti için: 
5 su bardağı şeker 
4 su bardağı su 
½ limon 

Bir kabın içinde önce yumurta,zeytin yağı, yoğurt, sirke ve su karıştırılır. Karıştırıldıktan sonra içine yavaş yavaş un ilave edilir. Hamuru biraz yoğurduktan sonra içine tuz ve karbonatını ardından tere yağını ilave ederiz. Hamur kulak memesi kıvamına getirdikten sonra yarım saat dinlendirilir. Dinlenen hamurdanceviz büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Hazırlanan bezeler nişasta yardımıyla açılır. Sofra büyüklüğüne gelen yufkalar ortadan ikiye kesilir. Kesilen hamurun üzerinefındık serpiştirerek oklavaya dolanır. Dolanan hamur, oklava üzerinde iki elimizle bir araya getirilerek burulur. Burma işlemi tamamlandıktan sonra, oklavayı çekeriz. Hamurdan küçük parçalar halinde keseriz ve fırın tepsisine düzgün bir şekilde yerleştiririz. Üzerine arzuya göre yarım paket erimiş margarin veya tereyağ gezdirerek dökülür. Kızdırılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir. 
Tatlı soğuk, şerbet sıcak olacak şekilde burmanın üzerine dökülerek şerbetin çekmesi sağlanır. 
hoskıran kavurması
1 demet hoşkıran 
2 adet kuru soğan 
2 yemek kaşığı sıvıyağ 
2 çay kaşığı tuz 
Karabiber 
Pul biber 

Ayıklanan hoşkıranlar ıspanak şeklinde doğranır. Yumuşayıncaya kadar haşlanır. Yıkandıktan sonra süzgece alınır ve suyunun süzülmesi beklenir. Ayrı bir kapta ince doğranmış soğanlar sıvı yağ ile birlikte penbeleşinceye kadar kavrulur.Süzgeçteki hoşkıranlar el yardımıyla suyu iyice sıkılır, kavrulan soğanların üzerine ilave edilir. Sırasıyla tuz ve karabiber de ilave edilerek iyice karıştırılır. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine pul biber dökülerek servis yapılır. 
                                                               kuru yufka böreği
8 adet kuru yufka 
Yeterince su 
2 çay kaşığı tuz 
İç malzemesi: 
2 yemek kaşığı sıvıyağ 
250 gr kıyma 
1 adet kuru soğan 
2 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber 

Geniş bir kabın içine ılık su ve tuz konulur. Yufkalar tek tek ıslatılır. Yağlanmış tavaya ıslatılan 4 yufka üst üste yerleştirilir. Arasına hazırlanan karışım koyulup, yine ıslatılan 4 yufka üst üste yerleştirilir. Yufkaların altı kızarınca kapak yardımıyla börek ters çevrilir. Tava tekrar yağlanıp, böreğin diğer tarafı da kızardıktan sonra servis tabağına alınır. Dilimleyerek sıcak servis yapılır. 

Not: İç malzemesi arzuya göre peynir-maydanoz karışımı ile de yapılabilir. Önceleri genellikle Ramazan ayı geleneği olup evlerde yapılırdı. Günümüzde ise yılın her mevsiminde yufkacılarda ve marketlerde bulunmaktadır. 

Beşiktaş Hakkında Temel Bilgiler

Kulüp Ismi: Besiktas Jimnastik Kulübü 
Kurulus Ismi: Besiktas Bereket Jimnastik Kulübü 
Ilk Baskan: Mehmet Samil Bey 
Kurulus Tarihi: Mart 1903 
Resmiyet Tarihi: 1910 
Ilk Sampiyonluk: Jimnastik (1911) 
Futbol Subesi Kurulus Tarihi: Aralik 1911 
Futbolda Ilk Sampiyonluk: 1919 Istanbul Turk Idman Birligi Ligi 
Futbol Liglerine Ilk Katilis Tarihi: 1919 
Renkler: Siyah-Beyaz 
Kurulus Renkleri: Kirmizi-Beyaz 
Takma Ismi: Karakartallar 
Adres: BJK Plaza
Akaretler Spor Caddesi, No. 92
Besiktas 80690
Istanbul/TÜRKIYE 
Telefon: +90 (212) 227 8780 (4 HAT)
+90 (212) 227 8855 (2 HAT)
+90 (212) 261 8804
+90 (212) 261 7274

Faks: +90 (212) 258 8194






                                     ÖZ GEÇMİŞ
ben yasin şaduman ordu'nun fatsa ilçesinde oturuyorum 18 yaşındayım k.t.u. bmyoda işletme yönetimi bölümü okumaktayım. gözlerim mavidir, boyum 1.78, kilom 75'tir . duygusal bir insanımdır. kararlılığım herzaman ön plandadır ileri görüşlüyüm.

15 Ekim 2015 Perşembe

video



ORDU


[ ORDU İLİNİN TARİHÇESİ ]

1963 – 1964 yıllarında Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Prehistorya Tarihi Kürsüsü Prof.I.Kılıç KÖKTEN’in Ordunun Ünye civarında yaptığı arkeolojik kazı ve tetkiklere göre Ordu İli’nde yerleşmeye ve medeniyet eserlerinin verilmesine M.Ö.15 bin yıllarında başlanmıştır.

Yine en eski yerleşme sahalarından biri de Mesudiye ilçesidir. Bu ilçe de Prehistorya ve daha sonraki eski tunç devrine ait bir çok buluntular ele geçmiştir.

Bölgede dolayısıyla Hitit ve Frigler’inde hakimiyeti görülmektedir.



Ordu şehrinde ilk yerleşme M.Ö.VIII. yüzyılında Niletli Kolonistlerce başlatılmıştır. Niletli Kolonistlerce Kotyora (Cotyora) ismi ile kurulan ilk şehrin yeri bugün bilinmemektedir.

Ordu toprakları Nedler ve Perslerin yaşantısına da sahne olmuştur.

M.Ö.400 yıllarında 10 binlerin Ric’atı sırasında Ordu’nun antik şehre gelişi ve meşhur Ksenefon’un nutuklarına sahne oluşu önemli bir olaydır.

Helenistik, Roma, Bizanslıların hüküm sürdüğü Cotyora zamanla önemini ve canlılığını yitirmeye başlamıştır. Selçuklu Türkleri ( Danişmentliler, Hacı Emiroğulları gibi) Osmanlıların hakimiyeti altına geçen Ordu İli Cotyora’dan sonra 14. yüzyıl ortalarına doğru şehrin 4 km güneyinde bugünkü Eskipazar’da Bayramlı adıyla kuruldu.



Bayramlı kasabası 18. yüzyıl başlarında eski canlılığını kaybedince batıda bucak adıyla yeni bir ilçe merkezi doğdu. Bucak adı 1869-1870’de (ORDU) adına çevrildi. Bu yeni ilçe merkezine Bolaman,Perşembe, Ulubey, Hansamana (Gölköy) ve Aybastı bucakları bağlı idi.



Ordu ilçesi 1920 yılına kadar Trabzon Vilayetine bağlı bir kaza merkezi iken 17 Nisan 1920 tarih ve 69 sayılı “Ordu Müstakil Livası Teşkiline Dair Kanunla” merkezi Ordu olmak üzere Canik Sancağına bağlı olan Fatsa kazası da Ordu’ya bağlanmış ve müstakil Ordu Livası teşkil edilmiştir.

1923 yılında Sancak adı Vilayet olarak değiştirilerek bugünkü mülki taksimata Ordu Vilayeti olarak yerini almış bulunmaktadır.

Bugün bilindiği gibi 18 ilçesi 5 bucağı 65 belediyesi 505 köyü ve 327 mahallesi bulunmaktadır.

Doğu karadeniz bölgesinin eşsiz doğa güzelliklerini sinesinde toplayan Ordu İlimizin İlçeleri; Akkuş, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe,Ulubey ve Ünye’dir. 



ORDU FOTOĞRAFLARI
fatsa sahil
ordu boztepe

ordu boztepe

fatsa sahil