18 Ekim 2015 Pazar


                                                kocabaş turşusu
3 kg. kırmızı pancar 
1,5 su bardağı sirke 
1 tatlı kaşığı şeker 
3 yemek kaşığı kaya tuzu 
7-8 diş sarımsak 
3-4 adet babut biber 

Pancarlar yıkanıp, derin bir tencereye alınır. Üzerine soğuk su ilave edilerek haşlanır. Süzgeçte süzülüp, kabukları soyulduktan sonra irice doğranır. Ayrı bir kapta tuz, sirke, şeker, soyulmuş ve ikiye bölünmüş sarımsaklar ve babut biberler pancar ile harmanlanarak bir kavanoza yerleştirilir. Üzerine soğuk su ilave edilir. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır. 3-4 gün sonra turşu hazır hale gelir. 

ceviz helvası

4 kg. toz şeker 
½ meyan (çöven kökü suyu) 
1 litre su 
2 kg. ceviz içi 
10 gr. limon tuzu 

Şeker ile su hafif ateşte ağda şekline gelinceye kadar kaynatılır. Üzerine sıvılaştırılmış meyan kökü ilave edilir. Kıvamına gelince temizlenmiş ceviz içi katılarak karıştırılır. Ateşten alınarak temiz bir kaba alınır. Soğumaya bırakılır. 
Not: Perşembe İlçesine özgü olan meşhur cevizli vona helvası. 
fındıklı burma tatlısı
1 yumurta 
1 yemek kaşığı tere yağ 
1 kahve fincanı sıvı yağ 
1 kahve fincanı yoğurt 
1 tatlı kaşığı sirke 
1 kahve fincan su 
1 çay kaşığı karbonat 
2 çay kaşığı tuz 
alabildiği kadar un 
İç malzemesi: 
2,5 su bardağı kavrulmuş ve çekilmiş fındık 
Açmak için: 
1 kg. nişasta 
Üzeri için: 
250 gr. tereyağ veya margarin 
Şerbeti için: 
5 su bardağı şeker 
4 su bardağı su 
½ limon 

Bir kabın içinde önce yumurta,zeytin yağı, yoğurt, sirke ve su karıştırılır. Karıştırıldıktan sonra içine yavaş yavaş un ilave edilir. Hamuru biraz yoğurduktan sonra içine tuz ve karbonatını ardından tere yağını ilave ederiz. Hamur kulak memesi kıvamına getirdikten sonra yarım saat dinlendirilir. Dinlenen hamurdanceviz büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Hazırlanan bezeler nişasta yardımıyla açılır. Sofra büyüklüğüne gelen yufkalar ortadan ikiye kesilir. Kesilen hamurun üzerinefındık serpiştirerek oklavaya dolanır. Dolanan hamur, oklava üzerinde iki elimizle bir araya getirilerek burulur. Burma işlemi tamamlandıktan sonra, oklavayı çekeriz. Hamurdan küçük parçalar halinde keseriz ve fırın tepsisine düzgün bir şekilde yerleştiririz. Üzerine arzuya göre yarım paket erimiş margarin veya tereyağ gezdirerek dökülür. Kızdırılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir. 
Tatlı soğuk, şerbet sıcak olacak şekilde burmanın üzerine dökülerek şerbetin çekmesi sağlanır. 
hoskıran kavurması
1 demet hoşkıran 
2 adet kuru soğan 
2 yemek kaşığı sıvıyağ 
2 çay kaşığı tuz 
Karabiber 
Pul biber 

Ayıklanan hoşkıranlar ıspanak şeklinde doğranır. Yumuşayıncaya kadar haşlanır. Yıkandıktan sonra süzgece alınır ve suyunun süzülmesi beklenir. Ayrı bir kapta ince doğranmış soğanlar sıvı yağ ile birlikte penbeleşinceye kadar kavrulur.Süzgeçteki hoşkıranlar el yardımıyla suyu iyice sıkılır, kavrulan soğanların üzerine ilave edilir. Sırasıyla tuz ve karabiber de ilave edilerek iyice karıştırılır. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine pul biber dökülerek servis yapılır. 
                                                               kuru yufka böreği
8 adet kuru yufka 
Yeterince su 
2 çay kaşığı tuz 
İç malzemesi: 
2 yemek kaşığı sıvıyağ 
250 gr kıyma 
1 adet kuru soğan 
2 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber 

Geniş bir kabın içine ılık su ve tuz konulur. Yufkalar tek tek ıslatılır. Yağlanmış tavaya ıslatılan 4 yufka üst üste yerleştirilir. Arasına hazırlanan karışım koyulup, yine ıslatılan 4 yufka üst üste yerleştirilir. Yufkaların altı kızarınca kapak yardımıyla börek ters çevrilir. Tava tekrar yağlanıp, böreğin diğer tarafı da kızardıktan sonra servis tabağına alınır. Dilimleyerek sıcak servis yapılır. 

Not: İç malzemesi arzuya göre peynir-maydanoz karışımı ile de yapılabilir. Önceleri genellikle Ramazan ayı geleneği olup evlerde yapılırdı. Günümüzde ise yılın her mevsiminde yufkacılarda ve marketlerde bulunmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder